Slap Peričnik: eden izmed lepših slapov v Sloveniji

Še ne veš kam na izlet med vikendom, ki se neverjetno hitro približuje? Tokrat želiš nekaj drugačnega, nekaj novega, a ne najdeš prave ideje. Nečesa, kar bi te navdihnilo. V tem primeru je slap Peričnik prava izbira zate. Dvojček slapov, ki se bohoti v Triglavskem narodnem parku, ti bo gotovo vzel sapo, ob tem boš pa še užival v naravi in svežem zraku.

Slapova sta dva, in sicer Spodnji Peričnik, kateri je največji in meri celih 52 m ter Zgornji Peričnik, dolg le 16 m. Pod imenom slap Peričnik pa poimenujemo tudi potok, ki se zliva v potok Bistrica v dolini Vrata. Nadmorska višina Spodnjega Peričnika, na spodnji strani, je 795 m. Kljub temu, da s tem imenom označujemo oba slapova ter potok pa vsak najprej pomisli na večji, Spodnji Peričnik, kateri velja za enega izmed najlepših slapov v Sloveniji in je tudi zaščiten pod naravno dediščino. To pa predvsem zato, ker so ga želeli izkoriščati za pridobivanje energije. Pri koči pri Peričniku je postavljena tudi tabla, na kateri si lahko preberemo vse o slapu.

slap peričnik

Slap Peričnik je zelo lahko dostopen. Zapeljite se v Mojstrano, nato pa z vožnjo nadaljujte proti dolini Vrat. Približno na polovici poti se bo odcepila cesta proti slapu, kamor zavijte. Po cesti nadaljujte vse do koče pri Peričniku in tu parkirajte. Sledi le še približno 10 minut hoje po prijetni stezi in prišli boste pred slap Peričnik (Spodnji Peričnik). Tu vas bo osupnila njegova izjemnost, ne glede na to v katerem letnem času se boste tja odpravili. Ko snega ni, se lahko celo sprehodite za slapom, saj je speljana potka. Ker je teren moker, je potrebno biti nekoliko bolj previden, saj je nevarnost zdrsa večja. Prav tako je priporočljivo obleči nepremočljiva oblačila, saj vas bodo lahko zmočile kaplje iz slapu. V zimskem času pa vam bo slap Peričnik ponudil nepozabljiv pogled na poledenele kapnike, v katere se pozimi spremeni slap. Vsekakor se lahko v nadaljevanju sprehodite tudi do Zgornjega Peričnika. Pot do njega je sicer bolj strma in nekoliko daljša kot do Spodnjega Peričnika. Tudi obisk Zgornjega Peričnika ne boste obžalovali, saj je kljub svoji dolžini le 16 m še vseeno izjemen. Po prihodu nazaj se lahko ustavite še v koči pri Peričniku in nekaj popijete ali pojeste, saj se v naravi nekaj finega še kako prileže.

Ni potrebno, da je slap Peričnik vaša končna destinacija. Peš lahko nadaljujete naprej proti dolini Vrata. Pot, ki vodi do doline, je speljana ob potoku Bistrica. Med potjo vas bodo spremljali čudoviti pogledi na visokogorje, ki vas obdaja. V dolini Vrata je lahko vaša končna destinacija Aljažev dom, ki je tudi točka Slovenske planinske poti. Če pa ste se odločili Aljažev dom uporabiti kot izhodišče ene izmed številnih pohodnih tur, ki se pričnejo pri domu in vodijo v visokogorje, pa se lahko pri slapu Peričnik le ustavite za nekaj minut in si odpočijete oči na tej izjemni naravni lepoti.

Če vas slap Peričnik še ni prepričal s tem opisom, se preprosto morate odpraviti do njega in se prepričati na svoje lastne oči. Izlet je primeren za vsakogar.

Rate this post