Sajenje krompirja

Krompir je ena najbolj priljubljenih slovenskih prilog. Ker ga vsak vrtičkar, ki ima nekoliko več prostora, želi zasaditi sam, smo s člankom zbrali nasvete za sajenje krompirja. O tem si lahko preberete več tudi na: https://www.ekopridelava.si/blog/sajenje-krompirja. Pred sajenjem krompirja je pomembno vedeti, da so za sajenje na vrtu najbolj dovzetne zgodnje ali zelo zgodnje sorte, ki potrebujejo manj časa za rast in jih ponavadi poberemo še preden se pojavi krompirjeva plesen.

Sajenje krompirja

Krompirja ne smemo saditi v premrzlo in preveč vlažno zemljo, še več za sajenje krompirja naj ima zemlja nad 8°c. V kolikor želimo saditi npr.v februarju, zemljo najprej ogrejemo s prekrivanjem (zastirka). Še bolj kot zastirka je za zgodnje sajenje pomembno, da krompir sadimo v slamo ali seno. V primeru sajenja krompirja februarja, lahko že konec maja pričakujemo krompir. V tem primeru večinoma pridelek ni najboljše kvalitete, saj se zima podaljšuje in je zemlja preveč vlažna za uspešno rast krompirja.

Za navadnega vrtičkarja se svetuje sajenje krompirja konec aprila, saj je takrat zemlja že sigurno dovolj ogreta, da se zagotovi primeren razvoj pridelka. V tem primeru lahko pričakujemo pridelek konec poletja. Ker pa je to obdobje najbolj intenzivno za rast zelenjave, je pomembno posvetiti pozornost zaščiti proti boleznim in škodljivcem, še posebej plodovke so zelo dovzetne za razvoj krompirjeve plesni. Krompir pa je, poleg krompirjeve plesni, najbolj ogrožen zaradi koloradskih hroščev in strun, zato tudi solate na isti njivi kot krompir težko uspevajo.

Naravna rešitev v boju proti strunam in koloradskim hroščem je neem cake, ki je zelo učinkovito ekološko gnojilo in hkrati insekticid, ki poskrbi za odstranitev škodljivcev in zdrav pridelek.

Za začetek je pomembno, da vemo, da se krompir in paradižnik ne smeta saditi blizu skupaj, saj se bolezen iz krompirja (t.i. krompirjeva plesen) preseli na paradižnik (t.i.i. črna noga paradižnika) in smo v nekaj dneh lahko popolnoma brez pridelka. Krompir je zelo dobrega okusa, v kolikor med posevke krompirja dodamo tudi posevke kamilice in mete.

Po izkopu krompirja iz zemlje je zemlja primerna za sajenje zelja, brstičnega ohrovta, radiča, endivije …

5/5 - (1 vote)