Kako poteka obnova fasad na starih hišah

Obnova fasad je zahtevno opravilo, ki ga težko izvedete sami, ker nimate primernega orodja in materiala. Škoda bi bila, da bi za enkratno obnovo nabavljali oder in orodja, ki jih potem ne boste več potrebovali. Dekansko je obnova fasad najcenejša takrat, ko pokličete izkušenega mojstra, ki bo obnovo izvedel hitro, učinkovito, strokovno in varno. Pred samo obnovo bo seveda preveril v kakšen stanju so hiša, streha in temneli. Po potrebi vam bo svetoval, da se obnovi tudi te dele, da bo prenova fasade učinkovita.

obnova fasad

Ko se izvaja obnova fasad, se izbere najučinkovitejše materiale. Najprej pa je treba odstraniti to, kar bi lahko oviralo obnovo. To so stari neučinkoviti ometi, fuge in trhel les. Včasih je treba stene posušiti, še posebej je to kritično v kamnitih stavbah ali betonskih.

Potem je treba izbrati material za obnovo. Lahko je iz umetnih mas ali pa naraven. Velikokrat se ljudje odločajo zaradi zdravja za naravne materiale. Med njimi prednjačijo ovčja volna, slama, les in blatne obloge. Iz izkušenj pa se je dobro izogibati materialom, ki ne dihajo, kot je na primer stiropor. V taki hiši bo po obnovi še slabše, kot je bilo.

Obnova fasad je smiselna le takrat, ko je bivanje v hiši bolj prijazno ljudem in se zaradi tega manj pokuri za ogrevanje. To pomeni, da boste prihranili na ogrevanju ter tako še zaščitili okolje z manjšo porabo.

Kakovostna obnova fasad pomeni, da fasada dobro diha in da je izolativna. So pa predpisi glede tega tako strogim, da je kar težko obje naenkrat izvesti in na novo obnovljene hiše ne dihajo najbolje, ker se običajno obnovijo še okna in vrata. Vendar se v tem primeru vgradi še prezračevalni sistem potem pa je v taki hiši kot v pravljici. Vedno je topla, suha in vedno je v njej svež zrak brez, da bi odpirali okna.

Rate this post