Toplotne črpalke na obnovljive vire

Toplotne črpalke so najcenejši ogrevalni sistem, ki si ga lahko privoščite in najlažji sistem za vzdrževanje saj imate s toplotno črpalko zelo malo dela. Za toplotne črpalke lahko zaprosite za subvencijo in dobite 20 do 50% investicije, kar vam zmanjša vračilno dobo za nekaj let.

Toplotne-crpalke

Toplotne črpalke izkoriščajo obnovljive vire in s tem zmanjšujejo emisije na velikih ravneh. Govorimo o obnovljivih virih kot so zemlja voda in zrak. Najbolj pogosta uporaba toplotnih črpalk je energija zunanjega zraka v zvezi s toplotno črpalko na zrak in vodo. Če imate na voljo tudi ostale toplotne vire podtalnice ali prostor za vgradnjo na zemljišču lahko razmislite o izkoristku enega izmed teh toplotnih virov ter privarčujete saj vam nudijo večjo učinkovitost energetsko ogrevalnega sistema. Toplotne črpalke z uporabo toplotnih virov in skupaj z ogrevanjem črpalke geotermalnega izvora ponujajo določene prednosti kot so odvečne zunanje enote saj je vsa oprema nameščena v notranjosti objekta, rešite se hrupov zunanjih enot ter imate možnost pasivnega hlajenja.

Najcenejša investicija izmed vseh toplotnih črpalk, ki delujejo na toplotne vire je seveda črpalka na zrak in vodo sledijo pa jim toplotna črpalka voda na vodo nato zemlja in voda in na koncu zemlja in voda s vertikalno sondo. Če se odločate za toplotno črpalko in si  ne želite moteče in glasne črpalke so vam na voljo toplotne črpalke, ki se nahajajo v kotlovnici za dovod in odvod vira pa rabijo samo dve odprtini na edni izmed zunanjih sten. Zračna kanala se nato speljeta skoti odprtini, na zunanji strani pa se jih zaščiti z rešetko ali z drugimi zaščitnimi materiali. Pri najnovejših toplotnih črpalkah pa se od klasičnih izvedb razlikujejo predvsem po dizajnu zunanje enote, ki se lahko zliva z dizajnom fasade, je lahko obarvana po izbiri ali pa obložena z lesom. Moč za toplotno črpalko lahko izračunamo če delimo letno porabo pri ogrevanju z oljem in jo delimo z faktorjem 250.

Rate this post