Inverterski varilni aparat – enostaven in učinkovit

Inverterski varilni aparat je sodobno tehnološko in inovativno orodje, ki je naredilo velik korak v varilni industriji in ponuja številne prednosti pred tradicionalnimi varilnimi stroji. Uporaben je v avtomobilski industriji, gradbeništvu,  ladjedelništvu, navtiki, proizvodnji pohištva, pri umetniškem varjenju v kiparstvu, kovinskih umetninah, skratka povsod, kjer je potrebno izvesti varjenje kovin.V tem članku bomo predstavili kako deluje in kakšno tehnologijo ima inverterski varilni aparat, raziskali njegove prednosti in slabosti, ter predstavili inverterski varilni aparat Hugong Wave203 PFC AC/DC, ki velja za enega najboljših na trgu.

Kaj je inverterski varilni aparat

Inverterski varilni aparat, znan tudi kot inverterski varilec, je napredna varilna naprava, ki uporablja invertersko tehnologijo za pretvorbo vhodne moči v stabilen varilni tok. Za razliko od običajnega varilnega stroja, ki uporablja transformator in usmernik, inverterski varilni aparat uporablja polprevodniške elektronske komponente za boljšo pretvorbo električnega toka, zaradi česar je učinkovitejši. Njegova glavna prednost je v lahkotnosti, prenosljivosti, ter kompaktni velikosti. Poleg tega je opremljen z različnimi digitalnimi funkcijami, ki omogočajo natančen nadzor nad varilnim procesom. Z uporabo strojne in programske opreme lahko inverterski varilni aparat uravnava številne spremenljivke pri varjenju, kot so stabilnost obloka, frekvenco, širino stožca obloka, profile kroglice, začetno in končno jakost toka, pretok zaščitnega plina, ravnovesje izmeničnega toka, induktivnost in še mnoge druge. Vse te funkcije so običajno prikazane na digitalnem zaslonu, kar omogoča enostavno upravljanje in nastavljanje parametrov. Pomembno je omeniti, da prisotnost digitalnih krmilnikov na varilnem aparatu ne pomeni nujno, da gre za invertersko tehnologijo. Klasična transformatorska enota je lahko tudi opremljena z digitalnim zaslonom za nastavitve, vendar ne izkorišča polprevodniških elektronskih komponent in ne doseže enake učinkovitosti in kompaktnosti kot inverterski varilni aparat.

Kako deluje inverterski varilni aparat

Delovanje inverterskega varilnega aparata temelji na principu povečanja vhodne frekvence moči. Medtem ko klasični varilni aparati delujejo pri standardni frekvenci izmeničnega toka (običajno 50-60 Hz), inverterske enote lahko povečajo frekvenco na visokih ravneh celo od 20.000 do 100.000 Hz. To dosežejo s pomočjo elektronskih stikal, ki hitro vklopijo in izklopijo napajanje do milijon-krat na sekundo. S povečanjem frekvence pa se bistveno zmanjša potreba po velikem jedru transformatorja, ki je sicer ključen del klasičnih varilnih aparatov. Ti so bili zasnovani za delovanje pri nižjih frekvencah, ki so na voljo v običajnih stenskih vtičnicah. Inverterske enote omogočajo “napajanje”jedra zelo hitro, kar pomeni, da se jedro napolni in izprazni 100.000-krat na sekundo namesto le 60-krat na sekundo, kot pri starejših tehnologijah. S tem se doseže manjše jedro brez izgube izhodne moči, kar pomeni, da je inverterski varilni aparat izjemno učinkovit.

Razumevanje tehnologije inverterskega varilnega aparata

Da bi razumeli notranje delovanje inverterskega varilnega aparata, je bistveno razumeti temeljna načela inverterske tehnologije.  Tehnologija IGBT (Bipolarni tranzistorji z izoliranimivrati) predstavlja polprevodniško inovacijo s tremi priključki, ki omogoča visoko učinkovito preklapljanje električne energije. Njena glavna prednost je sposobnost sintetiziranja kompleksnih valovnih oblik, zaradi česar se uporabljav številnih aplikacijah, ne le v varilnih strojih. Sisteme, ki vključujejo tehnologijo IGBT, najdemo v električnih vozilih, vlakih, hladilnikih, klimatskih napravah in drugih napravah. Dejansko je IGBT drugi najbolj razširjen tip tranzistorjev moči nasvetu. V primerjavi s prejšnjimi MOSFET sistemi imajo IGBT-ji pomembno prednost, še posebej v visokonapetostnih in visokotokovnih sistemih, kot jih najdemo v varilnih strojih. Zaradi te prednosti inverterski varilni aparat s tehnologijo IGBT izkazuje izjemno vzdržljivost in učinkovitost, kar ga postavlja v prednost pred inverterskim varilcem, ki temelji na MOSFET tehnologiji.

inverterski varilni aparat

Inverterski varilni aparat  – prednosti in slabosti

Inverterski varilni aparat ima številne prednosti, med katerimi so lažja in bolj kompaktna zasnova, kar omogoča enostavno prenašanje in uporabo na različnih mestih. Uporabiti jih je mogoče tudi na mestih, kjer ni električnega napajanja. Prav tako je znan po visoki učinkovitosti, kar pomeni manjšo porabo energije in posledično prijaznost do okolja ter nižje stroške delovanja. Zaradi visoke učinkovitosti se lahko uporablja odklopnike z nižjimi nazivnimi vrednostmi, kar olajša delovanje v določenih pogojih. Inverterski varilni aparat prinaša še druge prednosti, kot so boljša stabilnost obloka, veliko število digitalnih funkcij za natančen nadzor varilnega procesa, daljši delovni cikel in sposobnost izvajanja več postopkovnih zvarov, kar omogoča večjo prilagodljivost in produktivnost.

Kljub številnim prednostim pa ima inverterski varilni aparat tudi nekaj slabosti. Pričakovana življenjska doba je lahko nižja v primerjavi s klasičnim varilnim aparatom. V kolikor se pojavijo težave, je popravilo inverterskega varilnega aparata zahtevnejše in tudi dražje zaradi občutljive elektronike. Prav tako so manj robustni in občutljivejši na poškodbe v primerjavi z bolj trdimi klasičnimi enotami. Poleg tega lahko učinkovito uporablja elektrodo E6010 le specializirani inverterski varilni aparat, kar lahko predstavlja omejitev glede izbire elektrod za nekatere uporabnike.

Inverterski varilni aparat Hugong Wave203 PFC AC/DC

Je inovativen prenosni pulzni TIG / MMA varilnik zvrhunsko IGBT invertersko tehnologijo in PFC tehnologijo. Ta naprava je odlična izbira za varjenje različnih materialov, vključno z ogljikovimi, nizkolegiranimi in nerjavnimi jekli, bakrom, aluminijem ter njegovimi zlitinami. Opremljen je z naprednim digitalnim in funkcionalnim zaslonom, digitalnim ampermetrom in voltmetrom ter dodatno Anti-Sticking funkcijo, ki olajša varjenje. Uporaba naprave je enostavna, saj je nadzorna plošča pregledna in intuitivna, poleg tega pa je varilnik opremljen z napetostno in termično zaščito, ki ga varujeta pred poškodbami. Hugong Wave203 omogoča fleksibilno izbiro in prilagoditev načina varjenja, kot so AC/DC, Pulz, 2T/4T, ter možnosti nastavitve parametrov + / – in pretoka plinov. Pregledno nadzira pred in zavpihavanje plina, AC frekvenco / ravnovesje in vžig / osnovni / končni tok, kar omogoča odlične rezultate pri različnih varilnih nalogah. Varilni aparat ima tudi funkciji Hot-start in Arc-force za MMA varjenje, ki še dodatno izboljšata kakovost in stabilnost varjenja. Prilagodljivost in natančnost nastavitev toka omogoča enostavno upravljanje preko gumba na samem aparatu, LED indikator pa omogoča spremljanje stanja napajanja, preobremenitve in prenizke / previsoke napetosti. Za priključitev varilnega kabla so na voljo evropski hitri konektorji. Inovativen varilnik Hugong Wave203 je patentirano kompakten, lahek in majhen, kar omogoča enostavno prenašanje in uporabo na različnih delovnih mestih. Tehta le 16,5 kg, pri čemer so dimenzije (dך×v)  520× 242 × 430 mm.

Za vašo brezskrbnost vam pri podjetju Metal Mikulić ponujajo 24-mesečno garancijo na to zanesljivo in zmogljivo varilno napravo. V njihovi spletni trgovini lahko najdete tudi druge modele varilnih aparatov. V njihovi ponudbi lahko najdete le profesionalno orodje in naprave, namenjene industriji, obrtnikom in zahtevnim domačim mojstrom. Njihova široka paleta izdelkov zagotavlja vrhunsko kakovost in učinkovitost, kar omogoča optimalno izvedbo različnih delovnih nalog. Metal Mikulić se ponaša z dolgoletnimi izkušnjami in strokovnim znanjem, kar strankam omogoča zaupanje v njihove izdelke. Nenehno sledijo novostim in tehnološkim inovacijam, da lahko strankam ponudijo najnaprednejše rešitve na trgu.

Za domačo in profesionalno uporabo

Inverterski varilni aparat je nedvomno na novo definiral sodobno obdelavo kovin in zagotovil vrsto prednosti. Aparat predstavlja odlično rešitev za varjenje, saj je opremljen z raznovrstnimi uporabnimi funkcijami, ki olajšajo varilni proces. Njegova lahkotnost in prenosljivost dodatno pripomoreta k enostavnosti uporabe, saj ga je mogoče preprosto premikati na različne delovne lokacije. Poleg tega pa je inverterski varilni aparat cenovno dostopen, kar je dobrodošlo za domače mojstre in ljubiteljske varilce. Z izboljšano stabilnostjo obloka lahko ti uporabniki dosežejo odlične rezultate pri varjenju različnih materialov. Profesionalni varilci lahko izberejo tudi dražje, vrhunske inverterske naprave, ki ponujajo še več naprednih funkcij in večjo prilagodljivost pri zahtevnejših varilnih nalogah. S tem jim inverterski aparati omogočajo doseči vrhunske rezultate in zagotoviti visoko kakovost varjenja v profesionalnih okoljih. Vsekakor velja, da je inverterski varilni aparat zelo uporabno in vsestransko orodje, ki zadovoljuje potrebe tako domačih mojstrov kot tudi izkušenih profesionalnih varilcev.

5/5 - (1 vote)