Kako premagati hripavost?

Hripavost nastane iz več razlogov, največkrat je problem prehlad, ko se bakterije naberejo v žrelu in okupirajo glasilke, ki ne morejo zveneti, kot je treba.  Drug problem je lahko preglasno govorjenje, lahko tudi kričanje lai predolgo govorjenje, zato se glasilke kot organ utrudijo in ne delujejo pravilno. Velikokrat hripavost nastane tudi zaradi presuhega zraka ali izsušenega grla, kar lahko povzročajo nepravilna prehrana, starost, bolezni in uživanje zdravil. Zdravimo ga pa na različne načine. Imamo domača zdravila, naravna, ki jih dobite v lekarni brez recepta in tiste na recept.

hripavost

Ko odpravljate hripavost, morate vedeti vzrok, zakaj je tako. Domača zdravila pomagajo pri prehladu in suhem grlu. Na primer, če zmešate med in limono, morate dober sirup proti hripavosti, ki pa ga morate lizati po žličkah in ne preveč, ker vas b o bolel želodec. Uživate lahko tudi smrekov sirup. Ne priporočamo prežganega sladkorja, ker le še poslabša situacijo. Pijete lahko gosto, toplo tekočino po požirkih, kar tudi olajša govorjenje.

Ko vas napade hripavost, je najbolje počivati in ne govoriti. Tisti, ki veliko govorite, je najbolje, da preden začnete govoriti, nekaj časa pojete, da se glasilke ogrejejo, tako kot drugi organi. To na primer počenejo učitelji, ki govorijo precejšen del dneva. V lekarni dobite zeliščne naravne bombone brez sladkorja, ki os primerne tudi za diabetike in jih lahko ližete ter tako preprečite draženje grla in hripavost. Dobite tudi sirupe brez recepta ter take na recept, ko je res hudi in imate resne težave, vam bo zdravnik predpisal tako zdravilo.

Drugače pa jejte hrano, ki vlaži vašo sluznico in nikar ne uživajte kave ter alkoholov ter preveč sladkorjev, med katere sodijo tudi sadje in naravni sladkorji. Obstajajo tudi tehnike in vaje, kako uporabljate svoje glasilke varčno ter po pameti, ki jih lahko izvajate in boste dosegli res lep napredek ter čist in zveneč glas.

Rate this post