Fižol je hranljiva tradicionalna hrana, ki zdravi

Fižol je super hrana, ki znižuje sladkor in je izjemno hranljiv. Zdaj je mogoč tudi nakup fižola preko spleta brez težav in ga dobite kar domov po pošti. Vsak fižol je primeren še posebej za diabetike in za tiste, ki bi radi bili bolj zdravi in vseeno jedli malo bolj sladko brez večjih posledic. Ta hrana vas bo nasitila in ojačala. Fižolov je dosti vrst, nekateri so bolj sladkega okusa, drugi manj in nekateri se skuhajo prej kot drugi.

fižol

Najbolj znan pri nas in tudi kupovan je fižol češnjevec, ki je slovenska stara sorta in zelo zdrava. Če boste to živilo redno uživali, potem vam ne bo manjkalo nobenih mineralov, beljakovin in vlaknin. Hvaležen je za pripravo, ker lahko iz njega naredite veliko vrst jedi in tudi sladice. Lahko ga naredite kot juho, kot solato ali kot omako. Dejansko je super nadomestek za meso in je bistveno cenejši, zato ga lahko mirne duše zamenjate in jeste to dragoceno rastlino. Zato ga mnogi narodi upravljajo v vseh vrstah svojih jedi.

Vsak fižol se prebavlja počasneje, kot druga hrana, zato gre počasi v kri in ne povzroča diabetesa ter pomaga diabetikom, da so bolj zdravi. Po fižolu ne boste lačni in se ne boste prenajedali, zato se ne boste redili. Jedi iz fižola lahko naredite na sto in en način in lahko uporabite veliko začimb in vsakič bo jed drugačnega okusa. Dodate lahko na primer še krompir, motovilec ali kaj drugega, čebulo in podobno.

Fižol se na kmetiji prideluje brez pesticidov in je ekološki. Ker super raste niti ne potrebuje posebne nege in je naraven. Pomembno je le, da ni star več kot eno leto zato ga kupujte vedno od istega dobavitelja, ki ne meša letin med sabo in je vedno svež, tako se vam bo ves naenkrat skuhal.

Dobro ga je namakati čez noč, da se hitreje skuha drug dan. Češnjevec ima kar 11 % beljakovin in je naša avtohtona sorta. Od nekdaj so ga pripravljali v enolončnicah, matevžu in juhah, ki so naše tradicionalne jedi. Primeren je tudi za zgoščevanje jedi, neglede nato, ali so slane ali sladke. Uporablja pa se tudi za čiščenje kože v obliki moke.

Rate this post