Znanstveniki ugotovili zakaj imajo zebre črte

Znanstveniki so nedavno razkrili, da imajo črte na zebrah prav posebno funkcijo. Z njimi odvračajo muhe, ki jim pijejo kri, saj te muhe zmede črno bel vzorec zebrinih črt in ne morejo na njih pristati.S tem zebre preprečijo muham, da bi pristale na njih in jim pile kri ter zmanjšajo možnost, da bi zbolele zaradi bolezni, ki jih prenašajo muhe.

Raziskovalci so poskus izvedli tako, da so na konje položili črtaste plašče, ki so bili podobni kožuhu zebre. Zatem so primerjali koliko muh pristane na konjih brez plašča in koliko na tistih s plaščem. Ugotovilo so, da sicer se muhe približajo v istem številu konjem s plaščem ali brez, vendar na konjih s plašči je pristalo tri četrtine manj muh, kot pa na navadnih konjih.

Vodilni raziskovalec je v članku zapisal, da  ko muhe letijo proti zebram ne znajo pravilno oceniti razdalje in zato prehitro priletijo in zgrešijo zebro ali pa se zabijejo v njih in padejo na tla.Zebrin črtast kožuh verjetno zmede muhe, ki vidijo veliko slabše kot ljudje. Na muhe deluje črtast kožuh približno tako, kot na pilote deluje letenje proti bleščečemu se soncu.

zebra

Poleg tega, da muhe ne morejo dobro oceniti pristanek na zebri, se zebre pred njimi še dodatno ščitijo s svojim repom. Z repom konstantno odganjajo muhe in odstranjujejo tiste, ki so na njih pristale.

Obstaja še več drugih teorij zakaj imajo zebre črte. Nekateri pravijo, da črte delujejo kot kamuflaža s katerimi se izginejo večjim plenilcev, spet drugi menijo, da imajo črte družabno funkcijo. S pomočjo črt se naj bi zebre med seboj prepoznale, ker nobene zebra nima povesem istega vzorca.

Nekateri tudi mislijo, da črte pomagajo zebram, da se bolj efektivno hladijo in segrevajo. Vendar najbolj verjetna teorija je, da so črte preprosto obrambni mehanizem pred muhami in drugimi insekti.

Zebre so zelo občutljive na različne bolezni, ki jih lahko prenašajo muhe in različni insekti.  Zato je zelo pomembno, da so skozi evolucijo razvile dobro zaščito pred različnim insekti, ki so prenašalci bolezni in jih močno ogrožajo.

5/5 - (1 vote)