Avstralija se bo spopadla s podnebnimi spremembami z zasaditvijo milijarde dreves

Avstralija se sooča s hudimi posledicami podnebnimi sprememb. Vsako leto imajo zelo vroča poletja z rekordnimi temperaturami, ki povzročajo sušo. Zato so se zavezali, da se bodo proti podnebnimi spremembami borili tudi tako, da bodo do leta 20150 zasadili milijardo dreves. Avstralija letno proizvede približno 500 milijonov ton CO2, predvsem največja podjetja veliko onesnažujejo. Ker se podjetja ne odzivajo dovolj hitro no podnebne spremembe, se je avstralska vlada odločila sprejeti močnejšo vlogo v boju zoper podnebne spremembe. Z zasaditvijo novih dreves želijo bistveno zmanjšati emisije toplogrednih plinov.

Nov načrt zasaditve je v skladu s pariškim sporazumom o podnebnih spremembah. Scott Morrison, avstralski predsednik vlade je povedal, da bo nov projekt zagotovil in podpiral veliko služb v gozdarskem sektorju, ki vsako letu ustvari približno 23 milijard dolarjev prometa. Sektor zaposluje tudi veliko ljudi, katerim bo še naprej zagotavljal službe, prav tako pa se bodo pojavili potrebe po novih kadrih in bo prišlo do novih priložnostih.

avstralija

Avstralski gozdovi predstavljajo sedme največje gozdove na svetu. 17% Avstralije je prekrite z gozdovi. Avstralija se je zavezala, da bo do leta 2030 zmanjšala svoje emisije od 26 do 28 odstotkov, kar je zelo ambiciozen cilj. Predsednik vlade Morrison meni, da je cilj možno doseči, če se bodo res zavzeli.

Mnogi opozarjajo, da je avstralska vlada morda preveč ambiciozna pri svojih načrtih. Ostaja tudi skrb, da bo mnogo avstralskih podjetij propadla ali vsaj imelo manjše dobičke, če se bodo morale držati vseh novih določitev. Nedavno je avstralsko sodišče zaustavilo nov projekt rudarjenja premoga zaradi slabega vpliva na podnebje. To kaže, da je avstralska oblast resna pri svoji nameri, da zmanjša škodljive emisije.

Vendar zmanjšanje porabe in izkopavanja premoga bi tudi bil resen problem za Avstralijo. Država trenutno letno izvozi za kar 67 milijard dolarjev premoga. Čas bo povedal, če se bodo obljube predsednika vlade izpolnile, vendar huda vročina, ki je postala reden pojav v Avstraliji, kažejo, da se nekaj mora spremeniti.

5/5 - (2 votes)