Viski Jameson – trojna destilacija za zmagovit okus

Viski Jameson je eden najbolj prepoznavnih viskijev zato njegovo ime pozna vsak vsaj bežen poznavalec tovrstnih pijač. Bolj zagreti poznavalci pa bi viski Jameson prepoznali po njegovem značilnem in prav lahko bi rekli legendarnem okusu. Zgodba njegovega nastanka sega v leto 1780, ko je njegov stvaritelj John Jameson v Dublinu postavil destilarno. V teh začetnih letih se je sedaj dobro poznani viski Jameson takrat imenoval preprosto kar John. Za ta viski je značilno, da je njegov specifičen nežen okus rezultat trojne destilacije. Številka tri se v zgodbi nastanka kar nekajkrat ponovi.

 viski Jameson

Po dvigu davkov na slad leta 1785 je John Jameson le tega uporabljal vedno manj, kar je bilo seveda občutiti na okusu. Vendar pa so njegovi uživalci ta okus vzljubili. Zaradi uspešnosti se je destilarna vedno bolj širila in povečevala. Tako je že kmalu zaposlovala na stotine ljudi. Kasneje so destilarno preselili v Country Cork, prvotna destilarna pa je postala privlačen turistični kraj za vse ljubitelje te jantarne pijače in za tiste, ki bodo to še postali. Če zgodbo ponovno povežemo s številko tri, je John Jameson umrl 3. decembra 1823, star 83 let. Nasledili so ga njegovi štirje sinovi in tako naprej ustvarjali to dinastijo, ki je dobro poznana še danes.

Viski Jameson se stara v hrastovih sodih, ki pa so praviloma iz različnih delov sveta. To mu da še poseben okus. V naslednjem koraku pa se iz viskijev različnih starosti ustvari mešanica za katero stoji značilen okus in poznano ime, viski Jameson. Primeren je za vse priložnosti, lahko ga zmešate kot osvežilni napitek z drugimi pijačami ali pa si ga postrežete samega s kocko ledu. Poleg tega pa je Jameson cenovno dostopen vsakomur. Naročite si ga lahko v steklenici po en liter ali manjšo različico 0,7l. Prava posebnost pa je viski Jameson Crested, ki je bil narejen kot poklon prvim steklenicam iz destilarne The Bow Street Distillery.

Rate this post