Koliko toplotna izolacija prihrani pri ogrevanju?

Toplotna izolacija prihrani pri ogrevanju do 80 %, kar je res veliko in se v to morate prepričati sami. Dokler tega ne izkusiš na lastni koži, ne moreš verjeti. Toplotna izolacija pa ni vsaka dobra, zato nekatere res zadržijo toploto znotraj prostorov in poleti ne dovolijo, da vdre vročina v prostor, nekatere slabše pa tega ne zmorejo  dovolj dobro in prihranek pri ogrevanju ni trk. To zmorejo izolacije od 15 cm debeline dalje pa do 50 cm.

Kakšna toplotna izolacija pa je najboljša? Odvisno je od podnebja in od tipa stavbe, od gradnje ter drugih parametrov, tudi iz katerega materiala je narejena hiša. Če je kamnita na primer, je izolacija nujna in mora biti izjemno debela, da sploh pomaga. Hkrati mora taka hiša dihati, kajti brez tega se nabere vlaga, ki jo iz kamna ne spravite več ven. Zato mora pri tem sodelovati izkušen strokovnjak, ki se spozna na gradnjo in izolacije.

toplotna izolacija

Če toplotna izolacija na hišo ni nameščena, potem bo taka hiša za bivanje izjemno neprijetna, sploh v zimskem času, ko se temperature lahko spustijo izjemno nizko. Stare hiše nimajo izolacije na stenah niti ne na podu ali stripu oziroma podstrešju, Vse to je treba nujno izolirati na pravi način, da hiša zraven še diha in je zračna ali pa namestiti prezračevalni sistem.

Kakovostna toplotna izolacija je za novogradnje obvezna. Če izberete dovolj dobro in naravno, potem boste zadovoljni in hkrati lahko uveljavljate subvencij iz eko sklada, kar vam bo povrnilo začetno investicijo in vam vračalo nazaj še desetletja, kajti prihranili boste pri ogrevanju.

Posvetujte se z mojstrom, naj opravi ogled vaše hiše ali poslovnih prostorov in svetuje, kako izpeljati projekt. Pomagal vam bo tudi pri papirjih za subvencijo. Vaša stavba bo postala precej bolj prijazno bivališče, kar je pomembno, ker smo vedno več doma in tudi delamo od doma, zato so lahko stroški veliki in počutje slabo.

Rate this post