Proteini za bolj zdravo telo?

Verjetno ste že vsi kdaj slišali za proteine. Proteini so beljakovine, le da v Sloveniji izraz proteini uporabljamo za prehranska dopolnila. Beljakovine so namreč makrohranilo, ki se nahajajo v živilih kot so meso, jajca, mleko in mlečni izdelki in podobno. Proteini pa so prehranska dopolnila, ki jih običajno uživamo v obliki prahu, ki ga zmešamo skupaj z vodo ali mlekom. V članku https://www.the-nutrition.com/single-clanek/proteini—kako-pomembni-so-za-oblikovanje-telesa/144 si lahko preberete kako so pomembni za oblikovanje telesa. Pa vendar ali za to potrebujemo praške in druge oblike beljakovin ali lahko le te nadomestimo z živili.

proteini

Proteini so vse bolj popularni med športniki, še bolj pa med rekreativnimi športniki. Odgovor zakaj je enostaven, ljudje so leni in si ne pripravijo obroka, temveč popijejo napitek. Namreč če bi pojedli sestavljen obrok po vadbi bi prav tako dobili vsa hranila, ki jih vaše telo po naporu potrebuje. Vendar je nekaterim očitno bolj pri srcu, da popijejo napitek in ne razmišljajo več. Imajo pa proteini v obliki prehranskih dopolnil tudi prednosti. Namreč če pojeste obrok morate skrbno načrtovati katero živilo boste izbrali da bo absorpcija beljakovin kar največja. Medtem ko pri napitkih, dobite točno tisto, kar se najbolje absorbira.

Če izbirate živila je bilo jajce med najboljšimi izbirami, ko so strokovnjaki opravljali raziskave. Namreč iz jajca lahko naše telo absorbira največ beljakovin. Vrnimo se k temi proteini. Če se odločite za nakup prehranskega dopolnila ne izbirajte najcenejše izdelke. Preverite kakšno vsebnost beljakovin imajo in katere beljakovine. Najboljša izbira so sirotkine beljakovine, tako poznane whey. Te se najboljše absorbirajo in so najbolj učinkovite. Ne pozabite pa na ogljikovohidratna živila, ki vam povrnejo izgubljeno energijo. To je makrohranilo na katerega marsikdo pozabi. Proteini sami po sebi niso dovolj po vadbi, obvezno v prehrano dodajte še ogljikove hidrate. Tega vam marsikdo ne bo povedal in bo dal poudarek samo na proteine, še posebej kakšen trgovec, ki se ne spozna na prehrano in delovanje človeškega telesa.

Rate this post