Ne cepljenje otrok ena izmed najpomembnejših groženj globalnemu zdravstvu v letu 2019

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je označila ne cepljenje, kot eno izmed največjih groženj svetovnemu zdravstvu v letu 2019.

Gibanje proti cepljenju se je tako pridružilo seznamu WHO, na katerem najdemo tudi onesnaženost zraka, podnebne spremembe, virus HIV in svetovno pandemijo gripe.

WHO opozarja, da oklevanje pred cepljenjem ogroža že dosežen napredek v boju proti boleznim, katere lahko preprečimo s predhodnim cepljenjem.

Organizacija v svoji izjavi dodaja, da je cepljenje eno izmed stroškovno najučinkovitejših načinov za preprečevanje bolezni. Trenutno cepljenje preprečuje približno dva do tri milijone smrti letno, lahko bi se izognili dodatnim 1.5 milijonom smrti, če bi se globalna pokritost s cepljenjem izboljšala.

V ZDA je organizacija CDC v svojem poročilu zapisala, da se je število ne cepljenih otrok od leta 2001 do leta 2015, početverilo.

cepiva

Obstaja več razlogov zakaj ljudje ne želijo biti imunizirani zoper bolezni, za katere obstajajo cepiva. Svetovalna skupina za cepiva pri WHO navaja kot nekatere razloge samozadovoljstvo s trenutnim zdravstvenim stanjem, težave pri dostopu do cepiva in pomanjkanje zaupanja v cepiva.

V razvitih državah je naraščanje nezaupanja staršev do cepiv pripeljalo do tega, da nekateri starši niso imunizirali svojih otrok. Pomanjkanje imunizacije je vodilo do več izbruhov bolezni kot so ošpice, oslovski kašelj in mumps, za katere se je verjelo, da so že izkoreninjene iz razvitih držav.

Nekateri ne želijo cepiti svojih otrok, ker to za njih predstavlja obliko protesta zoper velika farmacevtska podjetja, nekateri menijo da so cepiva narejena iz ne naravnih in nevarnih kemikalij in si zato ne želijo, da bi njihovi otroci bili cepljeni z njimi.

Še zmeraj se sliši tudi argument, da cepiva povzročajo avtizem, kar so znanstveniki že večkrat zavrnili kot neresnično.

Glede na podatke WHO so se izbruhi ošpic, zelo nalezljiva a s cepljenjem enostavno preprečljiva bolezen, povečali za trideset odstotkov po svetu. Leta 2018 je bilo v ZDA 349 primerov ošpic, kar je najvišja številka po letu 2000, ko se je smatralo, da so bile ošpice iz ZDA izkoreninjene.

Zato ostaja zelo pomembno, da sebe in svoje otroke redno cepimo, da se izognimo možnim zdravstvenim težavam v prihodnosti.

5/5 - (1 vote)