Kotna brusilka; obvezna oprema vsake delavnice

Kotna brusilka ali po domače ‘fleksarca’ je priročen delovni pripomoček, ki ga lahko najdete tako v vsaki domači delavnici kot tudi profesionalnemu industrijskemu obratu. Z njeno pomočjo se namreč obdeluje najrazličnejše materiale. Z njo režemo, brusimo in poliramo.  Čeprav vsaka kotna brusilka deluje po istem principu, pa ni vseeno kakšno izberete. Med seboj se namreč močno razlikujejo – nekatere so primerne za rezanje, druge za brušenje, spet tretje poliranju. Izbira je zato odvisna od potreb vašega dela in materialov, ki jih pri tem uporabljate. Pred samim nakupom se zato posvetujte s strokovno usposobljenim svetovalcem.

kotna brusilka

Kotna brusilka, ki je prilagojena vam

Vsak delovni pripomoček, ki ga kupite, mora biti prilagojen vam. Enako velja tudi pri nakupu kotne brusilke. Le ta mora biti dovolj zmogljiva, priročna in udobna za uporabo ter izdelana po vseh mednarodnih standardih o zaščiti med delom.

Kako močno kotno brusilko boste izbrali, je odvisno predvsem od tega, kakšna dela boste z njo opravljali ter s kakšnim materialom se boste srečevali. Brusilka, ki je namenjena poliranju mora imeti 500 V, tista za brušenje 1000 V, za rezanje pa 1500 V. Še posebej močno brusilko boste potrebovali za rezanje kovin – ta naj zato ima 2500 V.

Njeno ohišje mora biti kompaktno in stabilno. Ročaji naj bodo ergonomsko oblikovani in narejeni tako, da blažijo tresljaje. Tako se boste lahko lotili tudi dolgotrajnejših in bolj zahtevnih nalog. Če je le mogoče, izberite ročaj z možnostjo obojestranske montaže, saj bo tako vaše delo kar se da natančno in seveda varno.

Zelo velika prednost je, da izberete lahko kotno brusilko, saj omogoča lažje rokovanje med uporabo. Vendar pa mora biti izbrana brusilka, ne glede na to, za kaj jo boste uporabljali, varna in kvalitetno izdelana. Zato izberite tisto kotno brusilko, ki je izdelana iz kakovostnih materialov in ima vgrajene vse potrebne varnostne zaščite, ustrezno prezračevanje in blokade, ki onemogočajo preobremenitev.

Rate this post