Blefaroplastika – korekcija vek za pomlajen videz

Oči hitro razkrivajo znake staranja. Povešena koža, oslabelost mišic ter nakopičena maščoba okoli oči lahko povzročijo težave pri nanosu ličil in zmanjšajo obstojnost. Blefaroplastika, korekcija vek, predstavlja rešitev za te težave, saj odstrani odvečno kožo ter izboljša estetski in funkcionalni vidik zgornjih vek. Po posegu se oči zdijo bolj odprte, pogled svež in vesel, videz obraza pa mladosten. Mnoge ženske pred posegom opazijo tudi poslabšanje vida ter utrujen videz oči in celotnega obraza.

Ambulantna korekcija vek v lokalni anesteziji

Korekcija vek je možno izvesti ambulantno, uporabljajoč lokalno anestezijo. Po želji pacienta se lahko poseg opravi tudi s sedacijo ali v splošni anesteziji. Rez na zgornji veki se izvaja v naravni gubi, približno osem milimetrov nad trepalnicami, medtem ko se rez na spodnji veki izvaja na stranskem delu, tik pod trepalnicami.

Korekcija vek

Oblikovanje vek za zgladitev prehoda med spodnjo veko in licem

Med posegom se odvečno maščevje lahko odstrani, preoblikuje in prerazporedi na področja, kjer so vrzeli. Mišico orbikularis, ki leži tik pod kožo ob zunanjem kotu oči, napnejo. Če je spodnja veka preveč ohlapna ali če želite spremeniti položaj očesne reže, se lahko izvede kantopeksija, kjer se stranski del vezivnega dela spodnje veke dodatno napne in dvigne. Po odstranitvi odvečne kože se rana natančno zašije.

Transkonjunktivalna korekcija vek za preoblikovanje spodnje veke

Spodnjo veko je mogoče preoblikovati tudi s transkonjunktivalno blefaroplastiko, pri čemer rez poteka na notranji strani. Ta pristop je primeren, kadar odstranitev kože ni potrebna. Bolečina po posegu je minimalna, celjenje pa poteka hitro. Šive se odstrani po 4-7 dneh.

Obvladovanje otekline in modrice ter okrevanje po posegu

Zaradi zgradbe podkožnega tkiva okoli oči so pogoste otekline in modrice kot stranski učinki posegov v tem predelu. Otekline in modrice se zmanjšajo s hlajenjem, ki se začne takoj po posegu in se nadaljuje doma. Počitek z dvignjenim vzglavjem lahko pomaga pri obvladovanju občutka napetosti ob zapiranju oči. Modrica izgine po približno dveh tednih, oteklina pa končno popusti nekaj tednov kasneje. Končni rezultati postanejo vidni nekaj mesecev po posegu, ko se brazgotina popolnoma zaceli in postane neopazna.

Zapleti in njihovo obvladovanje v postopku korekcije vek

Pri pravilno izbrani in natančno izvedeni tehniki so zapleti redki. Kljub temu se lahko v rani pojavi kri (hematom), ki zahteva odstranitev, še posebej pri večjih količinah. Razlivanje krvi v podkožje okrog oči lahko ustvari modrico v obliki očal, ki običajno izgine v desetih do štirinajstih dneh. Eventualno pojavljanje belih cist ob šivih lahko prebijejo, medtem ko redke bakterijske okužbe zdravijo z antibiotiki.

Popravljanje asimetrij in posledic korekcije vek

Manjše asimetrije je mogoče popraviti z dodatnim posegom. Povešanje spodnje veke (ektropion), najpogosteje posledica prekomerne odstranitve kože, zahteva dodatni poseg, pri čemer dvignejo narastišče veke ob zunanjem očesnem kotu. Hujše oblike ektropiona lahko predstavljajo tudi funkcionalno motnjo.

Dviganje srednjega dela obraza skozi rez za preoblikovanje vek

Skozi rez, ki se uporablja za preoblikovanje spodnjih vek, je mogoče dvigniti tudi srednji del obraza ali spuščena lica. Minimalno invazivni posegi, kot so ablativno pomlajevanje, injiciranje polnila ali botulinum toksina, lahko dodatno izboljšajo stanje okoli oči, odpravijo drobne nepravilnosti in zgladijo tanke gube.

Korekcija vek in facelift za celostno pomlajevanje

Korekcija vek se pogosto izvaja skupaj z faceliftom, saj se težave s povešanjem obraza in staranjem okoli oči običajno pojavijo hkrati. V primeru povešenih obrvi lahko istočasno dvignejo tudi čelo in/ali obrvi.

Rate this post