Visok pritisk: Ključni koraki za zdravje srca in ožilja

Bolezen, katero lahko poimenujemo kar tihi morilec in s katero se srečuje res veliko število ljudi, je visok pritisk. Se sprašujete zakaj se s to boleznijo sooča toliko ljudi? Odgovor je preprost – visok pritisk ne izbira med mladimi in starimi, ampak lahko prizadene prav vsakega. Seveda tako kot pri večini bolezni obstajajo preventivni ukrepi s katerimi se lahko visokemu pritisku izognemo. Če vas zanima kako si s prehrano pomagati v primeru visokega pritiska, obiščite spletno stran Nutrimentum.si, kjer boste prejeli vse potrebne informacije.

Preventivni ukrepi

Uravnoteženo prehranjevanje

Čeprav se vam ne zdi, da na visok pritisk vpliva način prehranjevanja,  lahko rečemo, da igra ključno vlogo. Zato je pomembno, da poznamo diete, ki na visok pritisk vplivajo pozitivno. Ena najbolj poznanih diet pri visokem pritisku je mediteranska dieta. Zakaj? Odgovor je preprost – mediteranska dieta vključuje antioksidante, vlaknine ter omega-3 maščobne kisline, katere zmanjšujejo visok pritisk. Poleg tega pa je pomembno, da zaužijete veliko zelenjave, sadja, stročnic, polnozrnatih žit, ter seveda zmerno količino rib in tudi mesa. Kar se le da, se izognite sladkorju, saj le ta negativno vpliva na srčno žilni sistem.

Gibanje

Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na gibanje! Gibanje je pomemben del našega življenja, ne samo, ko nastopi bolezen, ampak bi za to morali poskrbeti veliko prej. Že samo vsakodnevno sprehajanje ima lahko pozitiven učinek na naše počutje in zdravje. Gibanje je torej za visok pritisk pomembno, ker na tak način naše telo porablja maščobo, ki se nabira v našem ožilju. Strokovnjaki priporočajo, da se gibate od 150 do 300 minut na teden, kar pa spet ni tako veliko, da vsak od nas tega ne bi zmogel.

Visok pritisk

Zdrava telesna masa

Morda se vam ne zdi, da bi gibanje tako drastično lahko vplivalo na visok pritisk, ampak naj vam povemo, da se visok pritisk zelo pogosto pojavi prav v povezavi s prekomerno telesno težo. Bolj kot se telesna masa veča, večje možnosti obstajajo za to bolezen. Seveda to ne pomeni, da morate nenadno izgubiti večjo količino telesne teže. Tega se morate lotiti postopoma, saj lahko v nasprotnem primeru pride do dodatnih zdravstvenih težav.

Ukrepajmo pravočasno

Pomembno je, da ukrepamo pravočasno! Če opazite kakršne koli simptome značilne za visok pritisk (omotica, glavobol, bolečine v prsih, in podobno) se posvetujte s svojim zdravnikom. Morda ne gre za nič resnega, morda pa lahko odkrijete bolezen pravočasno.

Ne odlašajte, poskrbite za svoje telo! Na spletni strani Nutrimentum.si lahko najdete še veliko informacij, katere vam bodo koristile skozi življenje.

Rate this post