So pirotehniki končno štete ure?

Zakorakali smo že globoko v jesen in vse bolj se približuje tudi najbolj prazničen del leta. Številna praznovanja in prehod iz starega v novo leto namreč spremljajo ognjemeti, pirotehnika, poki različnih pirotehničnih sredstev, ki imajo dokazano negativen vpliv tako na ljudi kot na živali. Veseli december, čas mnogih zabav, veselja in druženja, hkrati pa tudi čas, ki je za marsikoga v celem letu najbolj stresen.

Pirotehnika

Ognjemeti prinašajo več škode kot koristi

Najbolj dovzetni za negativne učinke pirotehnike med živalmi so psi in mačke, pa tudi ptice in druge živalske vrste doživljajo strah in paniko, zaradi česar je ravno v tem času največ pobegov domačih živali, pa tudi prometnih nesreč in drugih tragičnih dogodkov, povezanih z učinki, ki jih ima pirotehnika. Veliko je tudi ljudi, predvsem otrok, starejših in občutljivejših na hrup, ki jim pokanje ne prinaša spektakla in prazničnega vzdušja. Še hujše so grozljive poškodbe, ki so lahko posledica uporabe pirotehničnih sredstev, o katerih vsako leto poročajo slovenski časopisi in spletni portali. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, kako škodljiva je pirotehnika za okolje, ozračje in za človeško zdravje. Pri aktiviranju pirotehnike se izločijo težke kovine, strupeni plini in druge snovi, v zraku ostanejo trdi delci, vse to pa lahko bistveno poslabša zdravje ljudi.

Tudi vi recite NE pirotehniki

Škodljivosti, ki jo s seboj prinaša pirotehnika, se danes zaveda že mnogo ljudi, a uporaba pirotehničnih izdelkov 1. kategorije z glavnim učinkom pokom je od 26. decembra do 1. januarja še zmeraj dovoljena. Kljub temu se stvari premikajo na bolje, kar je že lani dokazal Tomaž Gorec s sprožitvijo peticije za popolno prepoved pirotehnike v Sloveniji, ki jo je do sedaj podpisalo že več kot 47.000 ljudi. Njegov cilj je do konca leta zbrati 100.000 podpisov, s svojim podpisom peticije, ki je na njegovem blogu Tomazgorec.si, pa lahko tudi vi pripomorete k uresničitvi njegovega prizadevanja.

Pirotehnika

Danes namreč obstajajo mnoge druge alternative za praznovanje novega leta, ki so veliko prijaznejše za vse. Tega se zavedajo tudi v trgovski verigi Lidl, v kateri so se kot prvi trgovec v Sloveniji odločili, da bodo letos s polic umaknili vsa pirotehnična sredstva. Za to so se odločili v sodelovanju z Društvom za zaščito živali, saj se zavedajo vseh negativnih posledic, ki jih ima pirotehnika za živali in ljudi. O problematiki razmišljajo tudi v državnem zboru, saj je v ta namen komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti sklicala sejo o rabi pirotehnike, zato je peticija prava spodbuda, da na področju zakonodaje o rabi pirotehnike končno pride do sprememb.

Veliko lahko stori že posameznik, s tem da pirotehnike ne kupuje in ne uporablja, spodbudam o prepovedi pa se iz leta v leto pridružuje več slovenskih občin, ki se odpoveduje praznovanju dogodkov z uporabo pirotehnike. Izkazalo se je, da so pirotehniki vse bolj naklonjeni tudi občani glavnega mesta, saj je zadnja raziskava v Mestni občini Ljubljana pokazala, da več kot tri četrtine prebivalcev ognjemeta ne podpira. Morda se tako spremembe letos obetajo tudi v Ljubljani, vsekakor pa se je treba zavedati, da je pirotehnika neprimerna za rabo ne glede na namen. Pridružite se akciji in kot mnogi znani Slovenci tudi vi podpišite s peticijo, s katero bomo zagotovili lepše praznike ljudem in živalim, še posebej ogroženim skupinam posameznikov, in jim namesto strahu na obraz narisali nasmešek.

5/5 - (1 vote)