Rastlinjaki za vsako vreme

Za gojenje rastlin se odločajo ljudje iz vseh smeri življenja. Lahko imate vrt ali pa nekaj rastlin gojite kar na balkonu. Nekateri se odločijo tudi za rastlinjake https://www.profilplast.si/rastlinjaki, ki so načeloma postavljeni na vrtu. Glavna naloga rastlinjaka je, da rastline varuje pred vremenskimi vplivi, ki se jim ni mogoče izogniti. Zaradi tega notranje rastline, pa naj bo to zelenjava ali pa zelišča, rastejo bolj uspešno. V večini primerov gre za kolobarjenje rastline. Glede na vrsto rastlinjakov se v grobem ločijo stekleni in plastični. Pri obeh je namen, da se v notranjosti zadržuje toplota, ki omogoča varno rast rastlin.

rastlinjaki

Plastičen ali steklen rastlinjak?

Steklen rastlinjak najpogosteje najdemo v muzejih ali ob starejših stavbah. Čeprav je lep na pogled in še vedno uporaben, pa je za večino bolj primeren plastičen rastlinjak. Takega najdete na vrtovih, pa tudi v večjih nasadih. Razlike so v velikosti rastlinjakov, saj so lahko majhni, pa tudi zelo veliki, kjer se res lahko posadi večje število rastlin.

Najbolj enostavni plastični rastlinjaki so sestavljeni iz UV-stabiliziranih plastičnih profilov in veznih elementov. Čez to sestavljeno ogrodje je poveznjena UV-stabilizirana folija. Ta je na ogrodje dodatno pritrjena z letvicami in kotniki. Tako ogrodje je zelo trdno in stabilno, zato ga ni treba menjavati. Kar pa je potrebno po nekaj letih zamenjati, pa je folija. Pogostost menjave folije je odvisno od vrste rastlinjaka, saj se med seboj tudi plastični rastlinjaki razlikujejo.

Prednosti plastičnih rastlinjakov

Največja prednost plastičnih rastlinjakov je ta, da jih lahko prestavljate, kar za steklene ne velja. Ker imajo rastline drugačno obdobje za kolobarjenje, lahko z istim rastlinjakom poskrbite za več rastlin. Plastični rastlinjaki imajo trdo konstrukcijo in rastline res ščitijo pred zunanjimi vplivi. Če gre za neurja, točo ali sneg, ste lahko prepričani, da bo vaš rastlinjak prestal vse te vremenske vplive. Prav tako pa rastlinjaki varujejo rastline pred divjadjo in drugimi škodljivci.

Rate this post