Ko vas navduši Bela krajina

Bela krajina je pokrajina na jugu Slovenije, znana po belokranjski pisanici, najstarejšem folklornem festivalu, belokranjskem vinu in še mnogo več. Bela krajina je podeželje posuto z vinogradi in steljniki porasli z belimi brezami, nikoli ne razočara. Mnoge znamenitosti, med katerimi je najbolj popularna reka Kolpa, poskrbijo, da Bela krajina postane destinacija, kamor se boste vedno radi vračali. Tomaž Gorec, znani slovenski bloger in popotnik na svojem blogu o potovanjih, ponuja zanimiv zapis obogaten s slikami in videi o Beli krajini.

Bela krajina je razgibana dežela nizkega krasa, kjer v sožitju prebivajo prebivalci treh veroizpovedi in mnogo etničnih skupin. Skupaj skrbijo, da se vsak obiskovalec počuti dobrodošlega in da se domov vrača z nasmejanim srcem. Bogata kulinarika, neokrnjena narava in dobrosrčnost ljudi, vas bodo razvajali na vsakem koraku. Mnoge znamenitosti pa bodo poskrbele, da vam ne bo dolgčas v nobenem letnem času.

Topla reka Kolpa

Najbolj čista in neokrnjena reka poleti ponuja prijetno osvežitev, hkrati pa sprostitev za celo družino. Obdana je s številnimi kopališči, najlepše pa si vsak izbere sam. Vsako leto privablja vedno več turistov, za katere je poskrbljeno z veliko ponudbo turističnih kmetij in kampov, kjer si lahko vsak najde kotiček, za preživljanje dolgih počitnic. Kolpa pa ne ponuja samo plavanja, ampak tudi mnoge športne aktivnosti, kot je naprimer kajakaštvo, čolnarjenje, ribolov, raftanje. Okrog reke in v njeni bližini pa so speljane mnoge pohodniške poti, ki po urejenem in označenem terenu omogočajo raziskovanje zanimivega območja ob reki Kolpi.

Največji izvir v Beli krajini – izvir reke Krupe

Izvir se nahaja v vasi Krupa, v bližini mesta Semič. Tik pred vasjo se lahko parkira na velikem brezplačnem parkirišču. Poleg izvira, pa so tukaj še tri znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati. Star mlin, slap in judovska hiša. Slednja je kraška jama, v kateri naj bi ljudje živeli že v kameni dobi.

Mirna gora, ki včasih ni bila mirna

Druga največja gora v Beli krajini z mogočnimi razgledi, ki ob lepem vremenu segajo vse do Zagreba, poskrbi, da vam na vrhu dobesedno zastane dih. Legenda pravi, da je včasih na tej gori prebival zmaj, ki je nagajal kmetom tako, da je na pridelke bruhal točo, vse dokler ga niso pregnali s tem, ko so na mestu njegove votline zgradili cerkev. Takrat je Mirna gora šele postala mirna. Cerkev stoji še danes in je središče romarskega pohoda, ki ga ima Bela krajina in se odvija vsak leto, začetek decembra. Pod cerkvijo je tudi planinski dom, ki vam ponuja veliko domače hrane, v njem pa lahko tudi prespite.

Krajinski park Lahinja

Območje reke Lahinje, ki je posuta z gozdovi in močvirji, je zaščiteno območje z bogato kulturno dediščino. Osem naravnih in šest kulturnih spomenikov, ter dva rezervata so zagotovo vredni ogleda. Če je za turiste biser Bele krajine reka Kolpa, je za domačine to reka Lahinja. Park poleg številnih zanimivosti, ponuja tudi veliko možnosti, za aktivno preživljanje časa. Veliko označenih tematskih poti ponujajo pestro doživljanje za pohodnike in kolesarje. Poleg ribolova, pa lahko v reki tudi čolnarite.

Domača obrt

Poleg naravnih znamenitosti, pa je Bela krajina poznana tudi po mnogih rokodelskih spretnostih. Če obiščete Adlešiče in njene vasi v okolici, boste videli, kako izdelujejo domače laneno platno. Na območju Metlike pa vam pokažejo, kako s posebno tehniko krasijo velikonočna jajca. Vse rokodelske spretnosti, pa vas lahko v tej deželi tudi naučijo.

Belokranjska kulinarika in vinske kleti

Bela krajina je dežela, ki je znana po bogati kulinariki. Najbolj znane domače jedi, ki jih ponujajo v gostilnah so belokranjska povitica, ajdova potica z rozinami, belokranjska pogača, belokranjski žlinkrofi, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem in še ostale dobrote. K dobri jedači pa paše tudi dobra pijača, oziroma kozarček kvalitetnega vina. V Beli krajini boste našli kar nekaj vinskih kleti, ki vabijo na pokušino različnih vrhunskih vin. Klasično belo, črno, ledeno vino, ali pa vino iz grozdja, ki je sušeno na slami, vse lahko degustirate in okusite njihov vrhunski okus, kar prikazujejo tudi visoka svetovna priznanja. Za nekatere je najbolj znana je Metliška črnina, ki ima, poleg Belokranjca, tudi oznako priznanje tradicionalnega poimenovanja.

Hiša dobrot Bele krajine

Hiša dobrot se nahaja v starem delu Metlike, v njej pa lahko kupite domače proizvode. Lokalna hrana, vrhunsko vino iz najboljših kleti, ter ostale dobrote in spominki, so lahko lepo darilo za vas ali pa za prijatelje.

Jurjevanje in Belokranjska pogača

Vsako leto junija se odvija tradicionalno Jurjevanje, ko lahko zaplešete z Zelenim Jurijem in uživate ob nastopu folklornih skupin. Ni pa to edino tradicionalno praznovanje, ki ga ima Bela krajina. V mesecu maju v Metliki poteka največji vinski festival, vinska vigred, v avgustu pa se lahko udeležite poročnega slavja na Semiški ohceti. Noben festival pa ne mine brez Belokranjske pogače, ki je znamenje dobrosrčnosti ljudi, ki jih ima Bela krajina. Kruh, ki je premazan z jajcem in ga ob postrežbi lomijo, povezuje obiskovalca s pristnimi domačini.

Bela krajina je dežela, kjer vas bodo pristni in srčni ljudje z veseljem povabili v notranjost, da spoznate vse znamenitosti, ki vam jih ta prekrasna pokrajina ponuja.

Rate this post