Brener je naprava, ki omogoča varjenje, spajkanje ali rezanje materialov

Plinski gorilnik ali brener se uporablja pri obdelavi kovin za ustvarjanje plamena z visoko temperaturo. Običajno se torej uporablja pri varjenju, spajkanju, mehkem spajkanju in rezanju. Napolnjen je z mešanico acetilena, propana ali zemeljskega plina, dodan pa je tudi kisik. Ta mešanica je ključna za ustvarjanje močnega plamena, ki kovine tali in med njimi ustvarja močne vezi.

Nobena stvar ni le ena sama, in tako je tudi brenerjev več vrst. Poznamo oksi-acetilenski in kisiko-propanski brener ali plinski gorilnik ter gorilnik Oxy-MAPP. Kot že ime nakazuje, se prva dva gorilnika razlikujeta po vsebnosti plina. Oksi-acetilenski gorilnik vsebuje mešanico kisika in acetilena in proizvaja izjemno visoke temperature, zato se uporablja za rezanje, segrevanje, varjenje in spajkovanje. Kisiko-propanski gorilnik pa namesto acetilena vsebuje propan. Ta mešanica ustvarja nekoliko nižje temeprature glede na prejšnji gorilnik, a še vedno je primeren za različne primere rezanja in varjenja. Pri zadnjem gorilniku pa se kisik meša s plinom, imenovanim MAPP (metilacetilen-propadien-propan). Ta gorilnik se uporablja, ko potrebujemo večjo temperaturo kot jo lahko zagotovi kisiko-propanski gorilnik.

brener

Ga že imate doma?

Brener se uporablja za različna dela. Z njim lahko na primer varite – tako lahko segrevate materiale do točke taljenja in dodajate polnili material, da nastane spoj. Plinsko varjenje se uporablja predvsem za tanke materiale in občutljiva dela. S plinskimi gorilniki lahko tudi režete. Pri tem plamen segreje kovino do temperature vžiga, nato pa se na ta predel usmeri tok kisika, ki povzroči oksidacijo in rezanje materiala. Z brenerjem lahko tudi mehko ali trdo spajkate. Plinski gorilniki so vsestransko uporabni, seveda pa lahko ob nepravilni uporabi pomenijo tudi nevarnost.

Pri vsem tem velja opozoriti, da če nimate izkušenj ali ne znate rokovati s plinskimi gorilniki, se najprej posvetujte s strokovnjaki ali se udeležite kakšnega tečaja varjenja. Le z varnim ravnanjem, določenim znanjem in ustrezno zaščito bo delo s plinskimi gorilniki varno – tako za vas kot za vse v bližini.

Rate this post