Otroški avtosedež otroka varuje pred poškodbami in tragedijo

Avtosedež za otroka je v avtomobilu obvezen za otroke do 12-tega leta oziroma do višine 150 cm. Otroški avtosedež varuje otroka pred tem, da bi se poškodoval pri močnem zaviranju, na ovinkih in da bi posegel v vožnjo starša ter s tem ogrozil oba. Testi trkov avtomobilov s primeri lutk, ki simulirajo otroka v avtu, so pokazali, da otrok, ki ni privezan na sedež, lahko odleti tudi v sprednje steklo, se poškoduje in lahko pride do zloma vratu in celo smrti. Takih primerov ni bilo malo, zato so uvedli zakon o obveznem otroškem avtosedežu, ki rešuje otrokovo zdravje in življenje.

avtosedež

Avtosedež mora biti kakovosten, da deluje dobro in je trden. Kateri model izberete, je od vas odvisno, koliko je otrok star, velik in kaj od avtosedeža pričakujete. Za ta sedež pa lahko izberete še precej dodatne opreme in pa tudi različne prevleke, da se ne bo umazal, saj prevleke lažje operete, kot očistite tak sedež, ki ima ponavadi tekstilno prevleko. Med dodatno opremo boste našli opornike za vrat, prevleke za dež in tudi mreže proti komarjem.

Otroški avtosedež naj ima isofix sistem pritrditve. Ta sistem omogoča enostavno namestitev v skoraj vsako osebno vozilo. Homologirani pa so po ECE-R44/04 standardu. Najbolj pomembno za otroka je, da je avtosedež udoben med vožnjo in da je tudi dovolj funkcionalen za vaše potrebe. Ti sedeži se med seboj kar precej razlikujejo. Kako je izdelan, je odvisno od samega proizvajalca. Dobro je, da preden ga kupite, se pozanimate o tem, kakšne ima lastnosti in funkcionalnosti. Predvsem preverite, ali je otrok za sedež dovolj velik in širok glede na njegovo telesno konstrukcijo.

Preden se odločite za nakup, preverite, ali bo ta sedež primeren za več avtomobilov, če boste otroka prevažali v več njih. Otrok bo ta sedež gotovo kar hitro prerasel in ko se to zgodi, morate sedež za otroka nemudoma zamenjati, da bo otrok zopet v njem varen. Če imate več otrok, pa sedež, ki ga je starejši malček prerasel, lahko uporabite tudi za druge otroke. Tako boste seveda prihranili in bo sedež za otroka dlje časa uporaben. Ne pozabite, otrokova varnost je na prvem mestu. Šele nato estetika in vse ostalo.

Rate this post